9+1 βασικά σημεία της Εισήγησης του Γιάννη Κουτσούκου στο Ν/Σ  για τη μη περικοπή των συντάξεων

Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2018

9+1 βασικά σημεία της Εισήγησης του Γιάννη Κουτσούκου στο Ν/Σ  για τη μη περικοπή των συντάξεων

• Ξεψηφίζει σήμερα η  Κυβέρνηση τη διάταξη για την περικοπή των συντάξεων, που την ψήφισε 2 φορές με 154 «Ναι» (Ν. 4472/2017 και 4549/2018) και ψηφίζει τη δική μας Πρόταση Νόμου από τον Ιούλιο του 2018 για τη μη περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

• Οι περικοπές όμως των συντάξεων συνεχίζονται. Ήδη όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά το Μάιο του 2016 με βάση τον Ν. 4387/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) λαμβάνουν μειωμένες συντάξεις, ενώ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά τη 1-1-2019 θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, καθώς δεν ισχύει καμία μεταβατική διάταξη.

• Τα παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά: Δημόσιος Υπάλληλος με 35 χρόνια υπηρεσίας χάνει 332 € Εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με 11.600 ένσημα χάνει 438 €. Οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες για τις συντάξεις χηρείας και για τους χαμηλοσυνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ.

• Για το μέγεθος της περικοπής της προσωπικής διαφοράς των παλαιών συνταξιούχων αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του ΓΛΚ, που την  υπολογίζει στα 2,9 δισ. για το 2019 και συνολικά στα 11,3 δισ. έως το 2022, απώλεια δηλαδή 2.200€ περίπου σε ετήσια βάση κατά Μ.Ο.  για κάθε συνταξιούχο.

• Η Κυβέρνηση δηλαδή, όχι μόνο νομιμοποίησε με όλες τις περικοπές των συντάξεων που είχε καταγγείλει, αλλά με το Νόμο Κατρούγκαλου προχώρησε και σε πρόσθετες, τόσο για τους παλαιούς όσο και για νέους συνταξιούχους.

• Το μέγεθος της υποκρισίας της Κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλο, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις περικοπές στη δική μας δέσμευση για συνταξιοδοτική δαπάνη 16,2% του ΑΕΠ, ενώ η ίδια δεσμεύτηκε να την περιορίσει στο 12,9% μέχρι το 2020.

• Η προσπάθεια εμπαιγμού των παλαιών συνταξιούχων συνεχίζεται, καθώς η Κυβέρνηση τους αποκρύπτει την προσωπική διαφορά η οποία παραμένει ως αποτέλεσμα του επανυπολογισμού όλων των συντάξεων (Αρ. 14 του Ν.4387/2016)

• Το θεσμικό «έκτρωμα» του Νόμου Κατρούγκαλου που λειτουργεί σε βάρος παλαιών, νέων και εν δυνάμει συνταξιούχων δεν διορθώνεται αλλά καταργείται. Καλούμε την Κυβέρνηση να αποδεχθεί και το υπόλοιπο μέρος της πρότασής μας για ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, με βάση τα σημερινά δημοσιονομικά μεγέθη και νέες αναλογιστικές μελέτες.

• Καλούμε επίσης, την Κυβέρνηση να αποδεχθεί και τις υπόλοιπες προτάσεις που έχουμε καταθέσει για τις ακραίες αδικίες στις συντάξεις χηρείας και στους χαμηλοσυνταξιούχους, μετά την περικοπή του ΕΚΑΣ, καθώς και για τα ΑμεΑ και χαιρετίζουμε την αποδοχή, στο μεγαλύτερο μέρος, της πρότασής μας  για το «Βοήθεια στο Σπίτι».

• Περιμένουμε, τέλος, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος να ζητήσουν σήμερα ονομαστική ψηφοφορία προκειμένου να «ξεπλύνουν», αν αυτό μπορεί να γίνει, την διπλή τους ψήφο για την περικοπή των συντάξεων.