Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2018
Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου τύπου Κινήματος Αλλαγής, στην ΕΡΤ1 και στην εκπομπή “Μαζί το Σαββατοκύριακο” με τους δημοσιογράφους Γιάννη Σκάλκο και Ευριδίκη Χαντζιου.
Αντιλαμβανόμαστε τα μηνύματα που στέλνει ο κόσμος καθημερινά. Τα τελευταία 4 χρόνια που κυβερνούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην οικονομία. Δεν είμαστε εκτός μνημονίων. Έχουμε ακόμα μέτρα με βάση τις επιλογές που έκανε αυτή η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια-όσα μέτρα μπορεί αναγκάζεται να τα ξεψηφίσει ενώ τα υπόλοιπα θα μας ακολουθούν ως το 2060. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση έχει χαράξει έναν δρόμο που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών και οι απαιτήσεις των πολιτών είναι καθημερινές. Θέλουν γιατρούς, θέλουν δασκάλους, θέλουν ένα κοινωνικό σύστημα ασφάλισης το οποίο να είναι διαφορετικό, θέλουν η δικαιοσύνη να λειτουργεί, θέλουν ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο σέβεται τη δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ήρθαν στην κυβέρνηση λέγοντας ότι θα κάνουν αλλαγές παντού: ότι θα σκίσουν το μνημόνιο, κατηγορούσαν για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για τις τροπολογίες κτλ. Όσα ζήσαμε προχθές στη Βουλή είναι πράγματα τα οποία δεν βοηθούν τους πολίτες να εμπιστευτούν τη δημοκρατία, τη θεσμική έκφρασή της στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η εικόνα βουλευτών να παίρνουν πακέτα με φωτοτυπίες και να έχουν λίγες ώρες μπροστά τους για να μελετήσουν και ενδεχομένως να ψηφίσουν δεν τιμά τη δημοκρατία του ελληνικού κοινοβουλίου. Αυτά τα οποία βλέπουμε με την παρουσία της Χρυσής Αυγής στο επίκεντρο των εξελίξεων πολλές φορές, με την καθυστέρηση της εξέλιξης της δίκης της , δε βοηθούν τους θεσμούς να προχωρήσουν και τη δικαιοσύνη να λειτουργήσει.
Αυτή κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο πρόσημο: πάνω από 1000 οι γιατροί χάνουν τις θέσεις τους σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε μια σειρά νομών της χώρας που δε θα έχουν γιατρούς να λύσουν τα προβλήματά τους.
Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά:
Το ΚΙΝΑΛ είναι μια παράταξη με προοδευτικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά. Όπως όπως έχει πει πολλές φορές η Φώφη Γεννηματά χρειάζεται εθνική στρατηγική κυρίως όσον αφορά τα ανατολικά μας σύνορα και έχουμε στα χέρια μας “όπλα” τα οποία πρέπει να θέσουμε στο τραπέζι και στα ευρωπαϊκά και στα διεθνή φόρα και μας έχει δώσει η Τουρκία επανειλημμένως αφορμές και αιτίες. Σχετίζεται και με το μεταναστευτικό και με το προσφυγικό σχετίζεται και με τη ρητορική την οποία αναπτύσσει ο κ. Ερντογάν και οι υπουργοί του. Στο Ευρωκοινοβούλιο οφείλουμε να δούμε τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε και γύρω από τη χρηματοδότηση της Τουρκίας και γύρω από την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας και εντός των συνόρων αλλά και εκτός των συνόρων γιατί βλέπουμε και στην Αλβανία να αναπτύσσεται μια επικίνδυνη στρατηγική η οποία έχει να κάνει με την ομογένεια μας εκεί και στην οποία χρειάζεται επίσης κάθετη και απόλυτη απάντηση. Χρειάζεται ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ο κ. Τσίπρας συνομιλεί τώρα με το Ισραήλ, με την Κύπρο με την Αίγυπτο αλλά αυτή είναι μια στρατηγική την οποία χάραξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 με τον Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργό. Τότε είχαμε ακούσει πάρα πολλά από τον κ. Τσίπρα και σήμερα βλέπουμε τη σημασία που έχει για τη χώρα να έχουμε καλές συμμαχίες και αυτό είναι κάτι που και τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλίζει τα εθνικά μας συμφέροντα..
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών:
Η στρατηγική και τα αποτελέσματα τα οποία θα είχαμε αν είχε συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη μιας εθνικής γραμμής θα ήταν καλύτερα από το επίπεδο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Έχουμε διαφορετική άποψη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δε θεωρούμε ότι είναι μια συμφωνία που μας εξασφαλίζει, είναι μια συμφωνία προβληματική και οι τροπολογίες είναι “μπαλώματα”. Οι προκλήσεις που μπήκαν στην πορεία και από τον κ. Ζάεφ και από μια σειρά παραγόντων αλλά και η ανάγκη κάποιων βουλευτών για τροποποιήσεις επιβεβαιώνουν τη Φώφη Γεννηματά που στο ότι η συμφωνία δημιουργεί πιο πολλά προβλήματα παρά λύνει. Εκτός από τα ζητήματα της ιθαγένειας, της γλώσσας, στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τα εμπορικά σήματα και αυτή είναι μια πρόκληση την οποία οφείλουμε να δούμε γιατί αφορά τη ζώσα οικονομία.. Έχουμε ριζικά διαφορετική άποψη και από τη ΝΔ η οποία εκ των προτέρων άλλαξε τη γραμμή της και είπε ότι δε θα ψηφίσει οποιαδήποτε συμφωνία. Εμείς θέλουμε συμφωνία με τους γείτονές μας, θέλουμε να υπάρχει διπλωματική οδός αυτό όμως που θέλουμε είναι η Ελλάδα των επόμενων γενεών να συνεχίσει να είναι κυρίαρχη στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη αυτό δε διασφαλίζεται όταν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος είναι Μακεδόνας.