Π.Χρηστίδης: Η εργαλειοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση είναι επικίνδυνη

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2019

Σημεία συνέντευξης Παύλου Χρηστίδη στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Θα είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος: η Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής θα καταψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών για λόγους, οι οποίοι έχουν αποτυπωθεί από την πρώτη στιγμή και επιβεβαιώνονται καθ όλη την διάρκεια των τελευταίων μηνών. Στην ΠΓΔΜ υπάρχει αυτή η συζήτηση και με τη ρηματική διακοίνωση επιβεβαιώνονται όσοι κίνδυνοι έχει επισημάνει η Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή.  

Για τις συνέπειες αν κάποιος διαφοροποιηθεί από την Κ.Ο

Είναι προφανές πως όσα είπε η Φώφη Γεννηματά συνεχίζουν να ισχύουν. Κοιτάξτε πέρα και πάνω από κόμματα, υπάρχει μια συζήτηση που αφορά μια συμφωνία η οποία δεσμεύει τη χώρα μας εις το διηνεκές και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το σκεφτούν όλοι οι βουλευτές παρά πολύ καλά γιατί θα απασχολεί και μας και τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας και συνολικά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Πριν λοιπόν κλειστεί ένα θέμα το οποίο υπάρχει στα βόρεια σύνορα μας, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούμε: δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία;  Δεν θα έπρεπε να διαπραγματευτούμε κάποια σημεία περισσότερο, την ώρα που ξέρουμε ότι το μοναδικό που ενδιέφερε τον ευρωπαϊκό και διεθνή παράγοντα ήταν οι γείτονες μας να μπουν στην ευρωπαϊκή ένωση και στο ΝΑΤΟ; Επομένως εδώ και από το γεγονός δυο τρεις μέρες πριν κλείσει η ιστορία με το βόρεια Μακεδονία ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχτεί ακόμα και το Μακεδονία του Ίλιντεν και ήταν η Φώφη Γεννηματά αυτή η οποία αντέδρασε τότε εκείνη την παρασκευή στη βουλή, φαίνεται ότι δεν έκαναν επί της ουσίας καμία διαπραγμάτευση .

Και επειδή αναφέρεστε και στη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το λέει και αυτό. Εάν υπήρχε εθνική συνεννόηση από την πρώτη στιγμή και είχαμε κάτσει όλοι γύρω από ένα τραπέζι να συνδιαμορφώσουμε ή να επαναδιατυπώσουμε την εθνική μας γραμμή τότε τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τα εθνικά μας συμφέροντα

Η Πρόεδρος ήταν σαφής στην χθεσινή συνέντευξη του Άλφα είπε ότι θα υπάρξουν συνέπειες και αυτό είναι  το οποίο μπορώ να πω αυτή την στιγμή, ο πρόεδρος έχει πάντοτε στη διάθεση του μια σειρά σκέψεων τις οποίες μπορεί να τις εφαρμόσει όταν έρθει η ώρα , σε κάθε περίπτωση θέλω να σας πω ότι εμείς λειτουργούμε και είναι πολύ σημαντικό αυτό, Λειτουργούμε βάση την εθνική ευθύνη δεν είναι ζήτημα ξέρετε κομματικής πειθαρχίας.

Για τη συζήτηση με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο

Έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή, έχει πει ότι βλέπει θετικά σημεία αλλά στα θετικά σημεία θα έβαζε και κάποιους όρους ώστε να μην εργαλειοποιείται από τον κ. Τσίπρα αυτή η συμφωνία, διότι επί της ουσίας όλη αυτή η δημόσια συζήτηση παίρνει ένα χαρακτήρα ο οποίος είναι μιας ψήφος εμπιστοσύνης στο κ. Τσίπρα. Πιστεύω ότι όλοι θα κινηθούμε συντεταγμένα γιατί αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα

Για τη συνέντευξη Γιώργο Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει διατυπώσει την άποψη του και στο παρελθόν. Επισημαίνει στη συνέντευξη ταυ ότι αν είχε μεσολαβήσει η εθνική συνεννόηση το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ καλύτερο και το δεύτερο το οποίο επισημαίνει ΕΊΝΑΙ ότι η εργαλειοποίηση του θέματος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταστροφική για τον τόπο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ  με  την  πολιτική που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια δεν είναι προοδευτική δύναμη.