Παρέμβαση Γιάννη Κουτσούκου στην Επιτροπή Οικονομιών -απάντηση σε Τσακαλώτο: «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»

Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 2018

Παρέμβαση Γιάννη Κουτσούκου στην Επιτροπή Οικονομιών -απάντηση σε Τσακαλώτο: «Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;»

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ (Γενικός Εισηγητής της Κ.Ο.): Κύριε Υπουργέ, δεν πρόκειται να παίξουμε μποξ.

Φοβήθηκε ο κ. Πρόεδρος.

Μποξ έπαιξε ο κ. Ρουμελιώτης με τον κ. Πανταλάκη, από ό,τι ενημερωθήκαμε και δεν έχετε ασχοληθεί καθόλου με το τι γίνεται σε μια τράπεζα που είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και πρέπει να ασχοληθείτε.

Εμείς, κύριε Υπουργέ, για τον προϋπολογισμό σάς κάναμε κριτική σε τρία στοιχεία.

Το πρώτο ήταν, ότι εξακολουθεί να κινείται στη λογική των υπερπλεονασμάτων που βγαίνουν από εκείνα που έλεγε ο κ. Τσίπρας «ματωμένα πλεονάσματα», δηλαδή, της υπερφορολόγησης.

Εγώ κατέθεσα δύο αριθμούς: Είναι τα υπερπλεονάσματα των μεσοπρόθεσμου μέχρι το 2022 που είναι 58 δις και η προσδοκώμενη αύξηση του Α.Ε.Π. που είναι 37 δις.

Ήθελα, λοιπόν, να μας πείτε, πως με αυτό το επίπεδο της χαμηλής ανάπτυξης βγαίνουν τα υπερπλεονάσματα, εάν δεν βγαίνουν από την υπερφορολόγηση και την αφαίμαξη. Κατέθεσα  στοιχεία για το υποτιθέμενο κυνήγι της φοροδιαφυγής που λέτε. Έχετε εισπράξει από όλες τις λίστες μόνο 120 εκατομμύρια.

Άρα, από πού βγαίνουν τα υπόλοιπα;

Κατέθεσα από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που λέει, ότι αυξήθηκε ο μέσος όρος των φορολογικών βαρών ως ποσοστό του Α.Ε.Π. που κοντεύει να φθάσει κοντά στο 40%.

Σε αυτά θέλω να μας απαντήσετε.

Επίσης, κάναμε κριτική, ότι η περικοπή των δαπανών θίγει τους πλέον αδύναμους,  δηλαδή, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και η μείωση του κονδυλίου των συντάξεων, καθώς ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου και θα αλλάξετε, εάν θα αλλάξετε μόνο την προσωπική διαφορά που εσείς ψηφίσατε.

Για τις μειώσεις των συντάξεων στους νέους θα μας πείτε τίποτα ή θα περιμένουμε να αποδημήσουν εις Κύριον, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, για να αλλάξει ο συσχετισμός μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων;

Επίσης, κάναμε κριτική, ότι έχετε εγκλωβίσει την ελληνική οικονομία στο διηνεκές με τα  υπερπλεονάσματα του 3,5%, τα οποία εγώ τα χαρακτήρισα ως τη διαρκή λιτότητα.

Εσείς, δεν είστε υποστηρικτής της λιτότητας, όπως μας έχετε πει.

Είναι ή δεν είναι λιτότητα το να καταδικάζεις  τη χώρα στο 3,5% εις το διηνεκές;

Επίσης, κάναμε κριτική, ότι ο προϋπολογισμός σας κινείται σε οριακά επίπεδα και ενδεχόμενα, κύριε Υπουργέ, να δημιουργηθεί πρόβλημα στην εκτέλεσή του και θα αναγκάσετε την επόμενη κυβέρνηση ή εσείς όσο θα κυβερνήσετε, είτε να μειώσετε πάλι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είτε να δημιουργήσετε καινούργια ληξιπρόθεσμα για να τηρήσετε το στόχο του 3,5%.

Ο κ. Κουτεντάκης στην ευσύνοπτη παρουσίαση προηγουμένως επισημαίνει στην τελευταία σειρά, ότι χρειάζεται στενή παρακολούθηση η εκτέλεση του προϋπολογισμού, καθώς, όπως έχει γράψει στο σημείωμά του για το προσχέδιο, υπάρχει ο εκλογικός κύκλος, ενώ τα ίδια επισημαίνει και το δημοσιονομικό συμβούλιο.

Σας είπαμε από το βήμα, ότι υπάρχει κίνδυνος να γίνει ότι έγινε το 2009, δηλαδή ότι αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να μείνει ανεκτέλεστος και η καυτή πατάτα να πάει στους επόμενους και σε αυτό έχουμε κάνει την κριτική και περιμένουμε μια απάντηση.

Στα πολιτικά  θέματα που θίξατε, επειδή προηγουμένως χτυπάγατε το σαμάρι για να ακούει το γαϊδούρι, όπως λέει η λαϊκή παροιμία,  δηλαδή, επιλέξατε να απαντήσετε στα δέκα σημεία του κ. Σταϊκούρα, ενδιάμεσα, όμως, οι αιχμές σας ήταν προς εμάς και ήταν με επιλεκτική μνήμη.

Προσπαθούσατε δηλαδή, τεχνηέντως, παραποιώντας τις θέσεις μας να μας ταυτίσετε με τη Νέα Δημοκρατία για να μείνει ο χώρος ελεύθερος, να περάσει καλά στον κόσμο η προβιά του Σοσιαλδημοκράτη που φοράει ο κ. Τσίπρας όταν πηγαίνει τώρα τελευταία στην Ευρώπη.

Αυτό, λοιπόν, προσπαθείτε να κάνετε τεχνηέντως.

Αναφερθήκατε στην πολιτική των επιδομάτων για να μας ταυτίσετε με τη Νέα Δημοκρατία, ξεχνώντας, ότι οι μεγάλες αλλαγές που έκανε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι η δημιουργία του Κράτους Πρόνοιας, δεν είναι μόνο το ΕΣΥ, είναι η «Βοήθεια στο Σπίτι», είναι όλα όσα έγιναν εκείνη την περίοδο, που οδήγησαν σε σύγκλιση την Ελλάδα με τους κοινωνικούς δείκτες  όλης της Ευρώπης.

Ήταν η Χάρτα Σύγκλισης της περιόδου 2000-2004, όπου η Ελλάδα είχε τα καλύτερα δημοσιονομικά μεγέθη που πέτυχε ποτέ και που δεν θα τα ξαναπετύχει και αυτό ήθελα να σας το καταλογίσω σαν μία πολιτική σκοπιμότητα.

Επίσης, θέλω να εκλάβω ως αυτοκριτική αυτό που είπατε για την ακροδεξιά, διότι όντως υπάρχει ο κίνδυνος της ακροδεξιάς, όμως, κύριε Υπουργέ, όταν η Ν.Δ. αμφισβητούσε την προσπάθεια που κάναμε εμείς το 2010 για να μην χρεοκοπήσει η χώρα στα Ζάππεια, εσείς είσαστε στην κάτω Πλατεία. Θυμάστε ποιοι ήταν στην πάνω Πλατεία και πώς νομιμοποιήθηκαν για να μπουν στη συνέχεια στη Βουλή.

Χθες στο τέλος του τοποθέτησής μου κατέθεσα ένα πίνακα –ήταν ο κ. Χουλιαράκης- και του ζήτησα να μου πει, αν κάνω λάθος. Το επαναλαμβάνω.

Μη μου ξαναπείτε  αυτό που μου είπατε στην Ολομέλεια, ότι σας δίνω «πάσες». Σε εμένα το είχατε πει και μου το είπατε, γιατί σας έκανα κριτική, ότι διορίσατε τον πολιτικό σας υφιστάμενο, να κρίνει τους Προϋπολογισμούς σας, τον κ. Κουτεντάκη. Ο κ. Κουτεντάκης, όμως μέχρι τώρα έδειξε, ότι είναι ακριβοδίκαιος. Οφείλω να το ομολογήσω το είπα και την προηγούμενη φορά, το λέω και τώρα, όμως το ότι ήταν πολιτικός σας υφιστάμενος και τον διορίσατε είναι μια πραγματικότητα.

Λέω, λοιπόν,  στον πίνακα αυτόν, τι παραδίδει τελικά η Κυβέρνηση. Αυξημένο δημόσιο χρέος κατά 17,5 δισ., αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο κατά 29 δισ., αυξημένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης κατά 23 δισ., αυξημένος  αριθμός οφειλετών υπό αναγκαστικά μέτρα 500.000, αυξημένο το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχέση με το συνολικό ύψος των δανείων, αυξημένη η σχέση των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε σχέση με τις μόνιμες -στις νέες θέσεις-, αρνητικό το ισοζύγιο των επενδύσεων, εάν από τις ακαθάριστες επενδύσεις αφαιρέσουμε τις αποσβέσεις.

Απαντήστε μου, λοιπόν, εάν αυτός ο πίνακας με τις αρνητικές επιδόσεις της Κυβέρνησης είναι σωστός ή λάθος, για να βγάλουμε όλοι συμπεράσματα, αν οι αριθμοί που μας είπατε νωρίτερα,  καθώς παρουσιάσατε όλους τους δείκτες, επιβεβαιώνουν τη λαϊκή παροιμία «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε».

Ευχαριστώ.