Μ.Οθωνας στην εφημερίδα των Συντακτών: Πατάμε γερά… Προχωράμε μπροστά!

44 χρόνια τώρα εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες συμπορεύθηκαν στην μεγάλη κοίτη της προοδευτικής παράταξης που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, και συνδέθηκαν με κοινά συναισθήματα, βιώματα, κατακτήσεις, αγώνες και αγωνίες.

Σε ανεπανάληπτες συλλογικές διαδρομές, που άλλαξαν την πορεία αυτού του τόπου.

Που σηματοδότησαν την υπέρβαση του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους, την ενίσχυση της θέσης της χώρας στη Ευρώπη και τον κόσμο, την θωράκιση της Δημοκρατίας και την κατοχύρωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την οικονομική στήριξη των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων.

Κανείς μας βέβαια ούτε αγνοεί, ούτε ξεχνά ότι υπήρξαν συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο ήθος της παράταξης και πλήγωσαν το κόσμο μας. Αλλά και υποχωρήσεις  σε λογικές πελατειακών σχέσεων, ταύτισης με το κράτος, ανοχής σε  συντεχνιακές αντιλήψεις που εμπόδισαν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Βιώσαμε επίσης την αδυναμία να προφυλάξουμε τη σχέση μας με τους ανθρώπους που διαχρονικά πολιτικά εκφράζαμε, υπό  το βάρος διαχείρισης της κρίσης στην πρώτη κρίσιμη φάση. Τότε που δεξιά και «αριστερά» – να μη ξεχνιόμαστε -περίσσεψε ο λαϊκισμός και τα ψέματα από  επιτήδειους πολιτικούς κερδοσκόπους.

Έχουμε όμως  – πέρα από την προσφορά και το έργο μας- μια ακόμα σημαντική διαφορά που μας διακρίνει από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Εμείς όχι μόνο κάναμε αυστηρά και εξαντλητικά την αυτοκριτική μας. Όχι μόνο προχωρήσαμε σε γενναία αυτοκάθαρση.  Αλλά αναλάβαμε και πληρώσαμε το τίμημα των όποιων πολιτικών λαθών και ευθυνών, εμπράκτως ακριβά και εντόκως! Σκληρά, βασανιστικά αλλά και συνάμα λυτρωτικά. Γιατί μας επιτρέπει να κοιτάμε ξανά τους πολίτες ίσια στα μάτια και να αφήσουμε πίσω ότι μας πλήγωσε.

Αλλάξαμε σελίδα.

Κόψαμε τα κλαδιά που μας πλήγωσαν, χωρίς να κόψουμε τις ρίζες του αιωνόβιου δέντρου της ιστορικής προοδευτικής παράταξης.

Πατάμε γερά!

Στις αρχές, τις αξίες και την παρακαταθήκη του έργου μας.

Η εποχή της λεηλασίας και της απομόνωσης των δυνάμεών μας τελείωσε οριστικά.

Δημιουργούμε ένα σύγχρονο, ισχυρό και πραγματικά προοδευτικό Κίνημα Αλλαγής.

Ένα ρεύμα που μπορεί να ξαναγίνει πλειοψηφικό.

Δίνουμε νέο περιεχόμενο στην αντιπαράθεσή μας με την νεοφιλελεύθερη δεξιά και την λαϊκίστικη αριστερά.

Υπερβαίνουμε το συντηρητικό δίπολο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που επιχειρούν να στήσουν το σκηνικό μιας τεχνητής πόλωσης, μιας καρικατούρας δικομματισμού και ψεύτικων διλημμάτων περί δήθεν αυτοδυναμιών και πολωτικών, διχαστικών μετώπων.

Εμείς προχωράμε μπροστά!

Γιατί τα όνειρα μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας!

Και τα όνειρά μας δεν εξαντλούνται  στην διαχείριση της κρίσης, ούτε περιορίζονται στην ελάφρυνση των συνεπειών της.

Αξίζει να ονειρευτούμε πως θέλουμε την πατρίδα μας και τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.

Και να συλλογιστούμε, να σχεδιάσουμε και να δουλέψουμε συλλογικά για να κάνουμε πράξη τα όνειρα μας.