Μανώλης Όθωνας: Δεν υπάρχει κυβέρνηση με double face δεδηλωμένη

Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης Μανώλη Όθωνα, μέλους Ε.Γ. Κινήματος Αλλαγής και διευθυντή Πολιτικού Γραφείου Φώφης Γεννηματά, στην εκπομπή της ΕΡΤ 1 «Πάμε Αλλιώς» και στον δημοσιογράφο Τάκη Σαράντη.

Για τις χθεσινές συγκεντρώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Παρακολουθήσαμε χθες το βράδυ ένα contrast που το συγκροτούσαν δύο εικόνες. Η μία εικόνα ήταν αποτέλεσμα  παράταξης του κομματικού στρατού, των κρατικών αξιωματούχων και κινητοποίησης κόσμου από την μισή Ελλάδα, για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μία συγκέντρωση ανάλογη με αυτές που έκανε όταν είχε 5%. Την ίδια στιγμή είδαμε μία χολιγουντιανή υπερπαραγωγή στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Με συμπρωταγωνιστές στην πρώτη σειρά  αυτούς που χρεοκόπησαν τη χώρα και εκείνους που πλειοδοτούσαν σε ανεύθυνες  δήθεν αντιμνημονιακές ρητορικές την κρίσιμη ώρα που έπρεπε να υπάρξει υπευθυνότητα για την διαχείριση της χρεωκοπίας που οι ίδιοι προξένησαν.

Αυτό ήταν η εικόνα. Ο λόγος ήταν άλλη μια σπονδή στην  πόλωση στα όρια του Εθνικού διχασμού. Όμως, όσο πιο πολύ θα πολώνουν και θα δηλητηριάζουν με τοξικότητα την αντιπαράθεση τους, τόσο θα αποκαλύπτεται  πόσο πολύ μοιάζουν. Και όσο θα εντείνεται αυτή η κοκορομαχία, τόσο πιο πολύ θα μοιάζει με ένα κακόγουστο πολιτικό Muppet Show. Μια σικέ αντιπαράθεση κατώτερη τω αναγκών  που έχει η χώρα. Σήμερα η χώρα παραμένει  εκτός αγορών, κάνει βήματα που δεν πατάνε σε σταθερό έδαφος στο επίπεδο της οικονομίας. Οι εθνικοί κίνδυνοι για τη χώρα εντείνονται με τις  γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, Αλβανία, Σκόπια, ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχουν μία ρευστότητα που απαιτεί άλλου είδους σοβαρότητα και υπευθυνότητα από τις πολιτικές δυνάμεις.

Για την συμφωνία  των Πρεσπών και την κύρωση της στη Βουλή

Η κρισιμότητα των  εθνικών θεμάτων επιβάλλει σ’ ένα πρωθυπουργό σοβαρότητα στους χειρισμούς εξ’ αρχής. Συγκαλεί το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως κατ’ επανάληψη εμείς τότε ζητήσαμε από   τον Πρωθυπουργό, για   να επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή,  να συγκροτήσει ένα πολιτικό μέτωπο, με όσους πραγματικά θέλουν λύση, να πάρει εξουσιοδότηση πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και να πάει ισχυρός για μια σοβαρή διαπαραγμάτευση. Αυτό κάνει ένας πρωθυπουργός, όταν είναι υπεύθυνος και θέλει να δώσει λύση. Όταν είναι Τσίπρας αξιοποιεί ακόμα και ευαίσθητα εθνικά θέματα για λόγους εσωτερικής πολιτικής ατζέντας, για να δημιουργήσει προβλήματα στα άλλα κόμματα και να κάνει τον καμπόσο. Και δεσμεύεται για συμφωνίες που δεν έχει την δεδηλωμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υλοποιήσει. Γιατί κυβερνητική πλειοψηφία, η δεδηλωμένη που λέμε dοuble face,  δηλαδή άλλο 151 στη συμφωνία των Σκοπίων, άλλο 151, με διαφορετική σύνθεση,  ως  στήριξη της Κυβέρνησης δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να σταθεί μια κυβέρνηση πολιτικά με double face δεδηλωμένη.

Περί κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία στη Βουλή

Η καταψήφιση της συμφωνίας από το Κίνημα Αλλαγής είναι δεδομένη και μη διαπραγματεύσιμη. Τα  ζητήματα, στα οποία αναφέρεστε περί κομματικής πειθαρχίας, είναι ζητήματα, τα οποία δεν έχουν συζητηθεί και θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα τους,  με τους βουλευτές μας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Για τις δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη για ανταλλαγή Συμφωνίας Πρεσπών με τις συντάξεις

Κατά τη γνώμη μου, ήταν ατυχέστατη η επιλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της Βουλής να υιοθετήσει βάσιμες υποθέσεις και  λογικούς συνειρμούς, τους οποίους ο μέσος πολίτης μπορεί να σκέφτεται ή και να διατυπώνει σε ένα καφενείο της ελληνικής επικράτειας, αλλά όχι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία. Δεν ασκείται έτσι σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική, ειδικά για θέματα που μπορεί  να έχουν επιπτώσεις στο διεθνές κύρος της χώρας.

Για τον χρόνο των εκλογών

Μακάρι να γίνουν αύριο. Εμείς ζητήσαμε εκλογές τον προηγούμενο Μάιο, γιατί ήταν φανερό, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στην προσπάθεια της  να δημιουργήσει το ψευτοαφήγημα περί  τέλους των μνημονίων, ήταν έτοιμη να αναλάβει δεσμεύσεις με όρους που θα έσφιγγαν ακόμα περισσότερο την θηλιά στην οικονομία, στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Είπαμε λοιπόν τότε και επαληθευτήκαμε δυστυχώς, ότι πρέπει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια να την αντιμετωπίσει μία κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και μέσα από μία προσπάθεια ευρύτερης εθνικής συνεννόησης. Σήμερα οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα, τροφοδοτούν ένα νέο κύκλο αναιμικής υπανάπτυξης με  συνέχιση της υπερφορολόγησης,  αν δεν αναθεωρηθούν βασικές από αυτές τις  δεσμεύσεις.

Καταρχήν οι εξωφρενικοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το ’22. Από τώρα μέχρι το ‘22 η χώρα πρέπει να παράξει υπερπλεονάσματα 57 δις με προσδοκώμενη αύξηση ΑΕΠ 37 δις. Αυτό τι σημαίνει; Ένα μαγαζί παραδείγματος χάρη, ενώ έχει προσδοκώμενη αύξηση τζίρου 37 χιλιάδες, θέλει να αυξήσει τα  κέρδη κατά 58 χιλιάδες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με υγιή τρόπο παρά μόνο μειώνοντας  προσωπικό,  μειώνοντας μισθούς, με μαύρη εργασία και κλέβοντας την εφορία. Αυτό είναι το πρόβλημα που ναρκοθετεί την πορεία της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

Για τις δημοσκοπήσεις

Εμείς ποτέ δεν μπήκαμε τον πειρασμό, ούτε να δαιμονοποιήσουμε, ούτε να ξορκίσουμε τις δημοσκοπήσεις ως πολιτικά εργαλεία που καταγράφουν γενικές τάσεις του εκλογικού σώματος. Δεν είμαστε, όμως, ούτε αφελείς, ούτε ζούμε στον Άρη, ούτε πέσαμε χθες στη χώρα με αλεξίπτωτο από τον Άρη. Ζούμε μέσα σε μία κοινωνία, κυκλοφορούμε στον κόσμο, είμαστε κοντά στους πολίτες και θέλω να σας πω ότι βλέπουμε ότι η παράταξη έχει ένα μεγάλο απόθεμα πολιτικής και εκλογικής δυναμικής. Ξέρετε το κλειδί στις μετρήσεις πολλές φορές βρίσκεται σε μία ερώτηση που δεν δημοσιεύεται και αποτυπώνει τους αναποφάσιστους «δήθεν αποφασισμένους». Αν μελετήσει κανείς αρκετές μετρήσεις θα διαπιστώσει ότι όπου  υπάρχει  ερώτηση, πόσο σίγουροι είστε, ότι  αυτή που δηλώσατε πριν ως πρόθεση ψήφου, θα είναι και η τελική σας επιλογή, οι μισοί περίπου απαντούν  δεν είμαι καθόλου σίγουρος, ότι τελικά αυτό θα ψηφίσω. Ραντεβού στην κάλπη λοιπόν! Όσοι ανησυχούν καλόπιστα για το Κίνημα Αλλαγής, θέλω να τους καθησυχάσω. Όσοι μας θέλουν ως μια δευτερεύουσα συμπληρωματική δύναμη, δικαιολογημένα ανησυχούν, γιατί θα εκπλαγούν το βράδυ των εκλογών.