Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2018
“Πρόκειται για ένα αποτρόπαιο γεγονός που τροφοδοτεί επικίνδυνα την πολιτική πόλωση και τον διχασμό” τόνισε από τα Γιάννενα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης αναφερόμενος στο βομβιστικό χτύπημα κατά του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής και σημείωσε ότι απαιτείται ομόθυμη καταδίκη της επίθεσης που βάλλει κατά της ελεύθερης έκφρασης και της δημοκρατίας. Σε ομιλία του στο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Ηπείρου και εκπροσωπώντας το Κίνημα Αλλαγής και την πρόεδρό του κυρία Φώφη Γεννηματά, ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι η χώρα σήμερα κινείται ισορροπώντας μεταξύ δύο συγκρουόμενων αντιλήψεων: «Η πρώτη θέλει τον πολίτη άβουλο, ανίκανο, ανώριμο και δίνει στο κεντρικό κράτος μια υπέρμετρη εξουσία “πατερούλη”. Η δεύτερη ενεργοποιεί δημιουργικές δυνάμεις από κάτω προς τα πάνω, δίνει φωνή, δύναμη και συμμετοχή στον πολίτη και κυρίως του δίνει την εξουσία να λύσει σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο ένα μεγάλο μέρος των ζητημάτων που τον απασχολούν» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής.
Απευθυνόμενους στους εκπροσώπους του β’ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καμίνης υπενθύμισε ότι «απέναντι στο μακρύ χέρι μιας κατ επίφαση αριστερής Κυβέρνησης ήμασταν εμείς πάλι, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και οι προοδευτικές δυνάμεις που αντισταθήκαμε, περιφρουρώντας από τη λεηλασία του κεντρικού κράτους τα αποθεματικά των περιφερειών και των Δήμων και αποκαλύπτοντας στη συνέχεια τον ανομολόγητο σκοπό του “Κλεισθένη» που απειλεί να διαλύσει δήμους και περιφέρειες. Εκτενής ήταν η αναφορά του κ. Καμίνη στα ευρωπαϊκά ζητήματα και τον ρόλο των πόλεων «από την Ευρώπη των μεγάλων πολυεθνικών που φορολογούνται ελάχιστα, μέχρι την Ευρώπη του φούρναρη εδώ στα Ιωάννινα ή σε μια Γαλλική επαρχιακή πόλη που ο φόρος του μπορεί να αγγίζει και το 1/3 του εισοδήματός του”. Ο κ. Καμίνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στην έκθεση της ευρωβουλευτή των σοσιαλδημοκρατών κυρίας Kerstin Westphal που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την περιφερειακή συνοχή στην Ε.Ε. και κάνει λόγο για Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Υπογράμμισε την ανάγκη: να αποκτήσουμε έναν επαρκή προϋπολογισμό για την πολιτική της συνοχής σε αντίθεση με όσα πριν από λίγες μέρες φάνηκε ότι είναι στις προθέσεις των 27 ηγετών της Συνόδου Κορυφής για μείωση των προϋπολογισμών της ΚΑΠ και των πολιτικών συνοχής. Επειδή η πολιτική συνοχής καλείται να καλύψει τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, η Ε.Ε. οφείλει να εξετάζει πέραν του ΑΕΠ και συμπληρωματικούς δείκτες βάσει των δημογραφικών ή κοινωνικών εξελίξεων.
Ο κ. Καμίνης ως επικεφαλής και της Επιτροπής Κατάρτισης Αυτοδιοικητικών Ψηφοδελτίων του Κινήματος Αλλαγής, επιμένοντας στην ανάγκη πραγματικής αξιολόγησης ώστε τελικός ωφελημένος να είναι μόνο ο πολίτης, παρουσίασε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής εν όψει των εκλογών για δήμους και περιφέρειες και τις συνόψισε ως εξής:
1. Πλήρης αποκέντρωση της διοίκησης της χώρας με αρμοδιότητες σε Δήμους και σε Περιφέρειες ώστε να διαχειρίζονται όλα τα ζητήματα που δεν άπτονται εθνικών – κεντρικών πολιτικών (υγεία, παιδεία, ανάπτυξη, τουρισμός, καθημερινότητα του πολίτη).
2. Διαφάνεια σε όλες τις αποφάσεις
3. Αξιολόγηση παντού και για όλους, μέλημα μας, ο τελικός αποδέκτης των πολιτικών μας, ο πολίτης
4. Συντελεστής περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων στις χρηματοδοτήσεις
5. Νέο αναπτυξιακό πρότυπο σε περιφέρειες που θα ενθαρρύνει τις συνέργειες, οριζόντιες και κάθετες, μεταξύ δημοσίου αλλά και μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
6. Τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης περνάνε στο σύνολό τους στις περιφέρειες και τους δήμους που με βάση τις πραγματικές ανάγκες εκπονούν περιφερειακά και τοπικά σχέδια απασχόλησης και κατάρτισης.
7. Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (Π.Α.Α), αποκεντρώνεται σε δυο φάσεις σε ποσοστό 80% έτσι ώστε να γίνει μαζί με τα ΠΕΠ εργαλείο αναγέννησης της υπαίθρου.
8. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπαίνουν δυναμικά μπροστά στην προσπάθεια για την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που μας χωρίζει από τις χώρες της ΕΕ.
Μετάβαση στις «Έξυπνες πόλεις».
9. Η Αυτοδιοίκηση αποκτά ρόλο στην Εκπαίδευση.
10. Νέος σχεδιασμός της καταστατικής θέσης των Αιρετών, ώστε να μην δημιουργούνται αντικίνητρα για την ευρύτερη δική τους συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες
11. Κίνητρα αντί των οριζοντίων πολιτικών σε Περιφέρειες και Δήμους ώστε όσοι μπορούν και θέλουν, όσοι δουλεύουν και το πετυχαίνουν, να μπορούν να προχωρήσουν.