Γιώργος Α. Παπανδρέου και Πέδρο Σάντσεθ για μία Ευρώπη με ανοιχτούς ορίζοντες

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2018

Προεδρείο Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη:

Γιώργος Α. Παπανδρέου και Πέδρο Σάντσεθ για μία Ευρώπη με ανοιχτούς ορίζοντες.

Ηγέτες και αρχηγοί κρατών από όλο τον κόσμο συμμετείχαν την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, στην καθιερωμένη ετήσια ειδική συνεδρίαση που διοργανώνει η Σοσιαλιστική Διεθνής στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υπό την Προεδρεία του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Την ανάγκη κινητοποίησης και συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων για την στήριξη των Ηνωμένων Εθνών στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, τη σημασία της ενίσχυσης της πολυμερούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων, την ανησυχητική άνοδο της ξενοφοβίας και του εθνικισμού τόνισαν με παρεμβάσεις τους, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Μάλι Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο Πρόεδρος του Νίγηρα Μαχμαντού Ισούφου, ο Πρωθυπουργός της Μογγολίας Ουκνατζίν Χουρελσούχ, ο Πρωθυπουργός του Μοντενέγκρο Ντούσκο Μάρκοβιτς, ο Πρωθυπουργός της Μολδαβίας Παβέλ Φιλίπ, η πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας Τάρια Χαλόνεν, ο Υπουργός Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας Μιγκέλ Βάργκας Μαλντονάντο, ο Υπουργός Εξωτερικών της Μοζαμβίκης Χοσέ Κοντούγκα Πασέχο.

Η θέση της Ευρώπης στον κόσμο και η σημασία ενός ισχυρού προοδευτικού μετώπου κάλυψε μεγάλο μέρος της συνεδρίασης με παρέμβαση του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μοναδικού υποψήφιου προς το παρόν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα για τη θέση του διαδόχου του Ζαν Κλωντ Γιουνκερ, Μαρος Σέφκοβιτς. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συνεχάρη τον Μάρος Σέφκοβιτς για την πρωτοβουλία του να ανοίξει την δημοκρατική άμιλλα για τον σοσιαλιστή «spitze kandidat», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που προσφέρει ο θεσμός αυτός για έναν ουσιαστικό διάλογο με τους πολίτες σχετικά με τα επόμενα βήματα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Αέρα αισιοδοξίας έφερε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σαντσεθ περιγράφοντας τις τολμηρές αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση του σε ουσιαστικό αλλά και συμβολικό επίπεδο. Επιλογή που φαίνεται να επιβραβεύεται από τους ψηφοφόρους καθώς το κόμμα του ενισχύεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Γιώργος Α. Παπανδρέου και Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να προχωρήσει με ανοιχτούς ορίζοντες και εξωστρέφεια για να διατηρήσει τα μοναδικά χαρακτηριστικά της που εδραίωσαν προοδευτικές πλειοψηφίες και εμπνέουν τόσες άλλες περιοχές του κόσμου.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην ομιλία του τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με το νέο σοσιαλιστικό ρεύμα που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, θέμα που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Αλεξάνδρια Οκάσιο Κορτές, τη νικήτρια των προκριματικών εκλογών του Δημοκρατικού Κόμματος για την 14η περιφέρεια της Νέας Υόρκης. Η τριαντάχρονη Κορτές, πράγμα επαναστατικό για τα αμερικανικά δεδομένα, έχει τολμήσει να δηλώσει ότι πιστεύει στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, αν όπως είναι πολύ πιθανό εκλεγεί το Νοέμβριο στο Κογκρέσο, θα είναι το νεότερο μέλος της Βουλής των αντιπροσώπων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «θα διευρύνουμε τους ψηφοφόρους μας αν απευθυνθούμε σε όσους αισθάνονται απογοητευμένοι, περιθωριοποιημένοι και αντιμετωπίζουν κυνικά την πολιτική, αρκεί να μπορέσουμε να τους πείσουμε ότι παλεύουμε για αυτούς».