Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μεταναστών

Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοίνωση του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μεταναστών.

Η Διεθνής Ημέρα Μεταναστών είναι αφορμή να σκεφτούμε όσους πήραν τον δρόμο της μετανάστευσης αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Η Ελλάδα έχει στηριχθεί από την μετανάστευση των ανθρώπων της και συνάμα έχει πληγωθεί και πληγώνεται από αυτήν. Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να μπορούν να μείνουν στην χώρα μας. Θεωρούμε τους μετανάστες μας αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδας όπου κι αν βρίσκονται.

Η σημερινή μέρα είναι μια υπενθύμιση για το τι πρέπει να κάνουμε για τους φίλους, γείτονες και συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν επιλέξει να ζήσουν στην χώρα μας. Η πλειονότητα, γυναίκες και άντρες, ζουν εδώ πολλά χρόνια. Είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας μας.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι δίπλα τους, και αγωνίζεται για τη διόρθωση των μικρών και μεγαλύτερων αδικιών που συμβαίνουν σε βάρος τους.

Σήμερα, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έρχεται στο προσκήνιο κίνδυνος «απονομιμοποίησης» μεταναστών. Αφορά αυτούς που κατέχουν άδειες δεκαετούς διάρκειας οι οποίες λήγουν το επόμενο διάστημα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να μην βρεθούν χωρίς άδεια διαμονής άνθρωποι που διαμένουν νόμιμα στη χώρα για περισσότερα από 20 χρόνια.

Εφιστούμε την προσοχή για την αλλαγή του άδικου συστήματος συνταξιοδότησης που δίνει κουτσουρεμένες συντάξεις σε μετανάστες και ομογενείς ενώ έχουν τα απαιτούμενα ένσημα για πλήρη σύνταξη.

Η ελληνική Πολιτεία, με αφορμή την συνταγματική αναθεώρηση, έχει την ευκαιρία να εκφράσει έμπρακτα τον σεβασμό της απέναντι στους μετανάστες προστατεύοντας συνταγματικά το δικαίωμα να συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές.