Ένας μήνας σύνταξης για τα φάρμακα, στα χρόνια του κ.Τσίπρα

Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2018

Ανακοίνωση Τομέα Υγείας Κινήματος Αλλαγής.

Οι Έλληνες στα χρόνια του κ. Τσίπρα, που το 2014 έταζε μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, πληρώνουν από την τσέπη τους, 262 εκ. ευρώ περισσότερα ετησίως (866 εκ. ευρώ από 604 εκ. ευρώ το 2012) και η μέση ιδιωτική συμμετοχή στα φάρμακα, από 22% έχει φθάσει 49%.

Την ίδια περίοδο με πρόσχημα την κατάργηση των 5 ευρώ (70 εκ. ετησίως), φόρτωσαν τους συνταξιούχους, με εισφορά υγείας 6% και στις επικουρικές συντάξεις και τους άρπαξαν 2,8 δις ευρώ από το 2015 (790 εκ. ευρώ επιπλέον κάθε  χρόνο).

Συνεπώς  το συνολικό Χαράτσι του Τσίπρα στα φάρμακα, ισοδυναμεί με μια μηνιαία σύνταξη για τους συνταξιούχους (1,052 δις ευρώ ετησίως).

Το χειρότερο όλων, τα χρήματα δεν πήγαν στον ΕΟΠΥΥ, για να μειωθεί η συμμετοχή των πολιτών, αλλά η δήθεν «αριστερά», πετσόκοψε την κρατική χρηματοδότηση στον ΕΟΠΥΥ στα 100 εκ. ευρώ ετησίως, από 774 εκ. εύρω το 2014.

Έτσι  η αναγκαία φαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων, αντί να χρηματοδοτείται, από τον προϋπολογισμό, μεταφέρθηκε στην πλάτη των συνταξιούχων, με τα λεφτά των οποίων,  πανηγυρίζουν οι «τζάμπα μάγκες».

Με λίγα λόγια αν είσαι ασφαλισμένος ή συνταξιούχος, στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πληρώνεις διπλά.

Καλοδεχούμενη λοιπόν η μηδενική συμμετοχή φαρμάκων, για τις επιπλοκές στους καρκινοπαθείς, αλλά σταγόνα στον ωκεανό.

Κίνημα Αλλαγής / Υπάρχει λύση

• Κατάργηση τώρα της εισφοράς  6% στις επικουρικές συντάξεις

• Μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα σε όλους, με μεγαλύτερη μείωση  στους χαμηλόμισθους και τους συνταξιούχους.